Var Fick Allt Sin Början?
Innan vi kan börja berätta historien om Kuoma, kan det vara bra att lära känna Kuomas grundare Juho Puttonen litet mer.
Juho Puttonen, som var son till en mjölnare och född 1885 i Laukas, gick i handelsskola i Jyväskylä. Efter det arbetade han ett par år i Fredrikssons mössfabrik. År 1914 styrde den endast 19-åriga ynglingen kosan mot den stora världen och staden S:t Petersburg, där han arbetade i en partihandel inom spannmål i tre år. Under den här tiden lärde han sig ryska och kunde bekanta sig med landet.
Revolutionen i Ryssland år 1917 kom att bli en vändpunkt i Puttonens liv. Han kunde inte återvända till Finland, men det var inte heller säkert för honom att stanna i Ryssland. Därför bestämde sig Puttonen för att ta tåget genom Sibirien till Vladivostok i Fjärran östern och därifrån till Japan och vidare till San Francisco i USA.
Under den långa resan började Puttonens kassa sina, så han var tvungen att hitta ett arbete. Och arbete fanns det på många slags platser, en gång fick han till och med jobb i en bilverkstad. Eftersom han saknade erfarenhet av bilar, slutade karriären som montör visserligen redan efter en dag. Det blev slutligen tre år för Puttonen på den nya kontinenten, och han hann bo förutom i San Francisco även i Chicago och New York.
År 1920 återvände Puttonen till Finland och arbetade bland annat i Tenhunens läderpartiaffär. År 1928 grundade han sin egen firma, Juho Puttonen Oy, i Helsingfors, som var en import- och partiaffär inom läder- och skobranschen. Och samma år började också historien om Kuoma…
Var Fick Allt Sin Början?
Kuomas verksamhet anses ha börjat när Juho Puttonen, som grundat den egna import- och partiaffären inom läder- och skobranschen, skaffade sig en kvarnfastighet i Kuomiokoski år 1928. Efter affären började Puttonen sätta fastigheten i skick och han lät bygga både en bostadsbyggnad och ett vattenkraftverk.
När byggnadsarbetena på fastigheten var klara, började man göra delar till skor, som till exempel innersulor och häldynor. På den tiden var verksamheten ännu anspråkslös och skodelarna såldes vidare genom Juho Puttonen Oy.
På 1930-talet började verksamheten växa. Sortimentet utökades med lätta tofflor och flera olika slags sulor, såsom lätta sulor av träspån som är bra på att suga upp fukt. På den här tiden försökte man få skorna att hålla så länge som möjligt genom att vårda och hålla dem i gott skick, så det var stor efterfrågan på innersulor. I Kuomiokoski tillverkade man förutom hälkuddar och innersulor även strumpskydd för hälen.
Bakslag Och Nytt Uppsving
På 1940-talet dämpades affärerna på grund av kriget och tillverkningen stannade helt och hållet. Under kriget gjordes en del underhåll av soldaternas utrustning i Kuomiokoski, men annars var det tyst i fabriken. När kriget tog slut, återupptogs tillverkningen. Efter kriget, i början på 50-talet, vaknade man i Kuomiokoski till insikt om att det nu skulle vara en bra tid att börja tillverka även skor, för i efterkrigstidens Finland var behovet av skor mycket stort.
Att starta en skofabrik mitt i skogen i Kuomiokoski var inte vettigt på den tiden, men från Mäntyharju som var beläget i närheten fanns det klart bättre trafikförbindelser. Så år 1954 grundades ett systerföretag, Mäntyharjun Kenkätehdas Oy, som började tillverka skor. I sortimentet ingick en sko av märket Askel (’steg’ på finska) – men också namnet Kuoma användes i skorna.
Vid övergången mellan 1950- och 1960-talet grundades ett snickeri i Kuomiokoski för att möta behoven från det allt livligare byggandet på landsbygden. I snickeriet producerades många slags byggnadskomponenter, såsom bräder, plankor, dörrar och fönster. Dessutom började man tillverka träpenselskaft av björk – som Kuoma tillverkar än idag.
Skoindustrin i Finland växte och från 1960-talet började man tillverka delar till skor i Kuomiokoski, bl.a. slitsulor, randbindsulor, tåstyvningar och hälkappor såväl till skofabriken i Mäntyharju som för andra finländska skofabrikers behov. Detta sysselsatte företaget så bra att det som bäst fanns upp till 200 anställda i Kuomiokoski.
År 1969 skedde det förändringar i bolaget, när den då 74-åriga Juho Puttonen som startat hela verksamheten drog sig tillbaka från Kuomas ledning. Ansvaret övertogs av Juhos son Erkki Puttonen, som ledde affärsverksamheten till år 1975, då Erkkis bror Antti Puttonen tog över.
Nya Produkter – Putkivarsi Blir Räddaren
Fram till 1990-talet snurrade affärerna bra och det fanns gott om jobb. Skokomponenter levererades till skofabriker runtom i Finland, ända från Mäntyharju till Tammerfors och från Kankaanpää till Vasa och Hyvinge.
När lågkonjunkturen redan kunde kännas i luften, förstod man i Kuomiokoski att nu måste man komma på en produkt som kunde garantera fortsatt verksamhet även under kommande dåliga tider. Vid den här tiden var många skofabriker tvungna att slå igen för gott, och skofabriken i Mäntyharju var inget undantag.
Under tiden som man sökte den rätta produkten, tillverkades många olika saker, bl.a. bobollsslagträn och -plockhandskar och olika slags idrottstillbehör, allt från armbågsskydd till motocross-handskar. Slutligen steg stöveln Putkivarsi fram som Kuomas räddare och viktigaste produkt. Det officiella födelseåret anses vara 1989.
Vid tillverkningen av Putkivarsi-stöveln kunde man använda de stoppningar man gjort för idrottsutrustning, och kunskap om skotillverkning fanns redan i företaget. Det var så Putkivarsi kom till. En vinterstövel som finländarna tagit till sitt hjärta och som är känd som lätt, varm, högklassig och lätt att ta på.
Tillverkningen Ökar Och Utbudet Växer
I mitten av 1990-talet kom skoexporten igång igen, när det både i öst och väst uppstod en efterfrågan på vinterstövlar. Produktionen började expandera och i Kuomiokoski byggde man nya lokaler och köpte nya maskiner, så att man skulle kunna möta den ökade efterfrågan. På 1990- och 2000-talet började även skosortimentet sakteligen växa och Putkivarsi fick sällskap av andra vinterskor och även sommarskor, och Kuoma förstärkte sin position på skomarknaden.
År 2008 utvidgade Kuoma sin verksamhet till Mäntyharju, där ett skolager och en leveransavdelning nu finns. År 2019 tog Kuoma ett stort kliv i sin verksamhet när man tog in fritidskläder för barn i produktsortimentet.
Här Står Vi i Dag
I dag tillverkar Kuoma skor, barnkläder, innersulor, filtsockor och penselskaft. Vår äldsta produkt är innersulorna, som tillverkats lika länge som det funnits verksamhet i Kuomiokoski. Även filtsockornas och penselskaftens historia sträcker sig långt bak i tiden, och Putkivarsi har ju också redan fyllt 30 år.